عارضه ی آب گزیدگی(Water core) و راهکار

بسم الله الرحمن الرحیم

سلام و عرض ادب دارم خدمت همه عزیزانی که اینجا حضور دارند امیدوارم که حالتون خوب باشه اینجا دانشکده کشاورزی است در این سایت در مورد مشکلات کشاورزی و راهکارها با شما صحبت می کنیم امروز می خوام در مورد عارضه ی فیزیولوژیکی واتر کور با شما صحبت کنم .

اب گزیدگی هم به ان گفته میشه از علائم این عارضه میتونیم همین چیزی که تو عکس میبینین رو بهتون بگم که یک قسمتی از این حالت شیشه پیدا می‌کند من قبلا هم شنیدم دوستی وجود داشت که به من می‌گفت این سیب هایی که داخلشون شیشه شدن این خیلی خوبه یعنی مرغوب هستند بهشون میگفتن این عسلی شده در واقع این عارضه رو چیز مثبتی می‌دیدند آره شاید این قسمت خیلی شیرین تر باشه ولی ماندگاری این قسمت خیلی کم میشه این باعث میشه که شما نتوانید این سیب رو انبار نگهداری کنین به خاطر همین ما تصمیم گرفتیم که این ویدیو برای شما درست کنیم که راهکار چی است.

آب گزیدگی

این دو تصویر دیگر را نشان بدم. اینجا هم  همان عارضه وجود دارد ولی به نسبت خیلی کمتری است و در دیگری هم وجود داره اینجا یکم شدیدتره ولی هر کدوم از این نشانه اینکه اینجا چقدر باشه یا جای دیگه چقدر باشد یا پراکنده باشد دلیل های مختلفی را خواهند داشت .

اینها با هم بررسی می کنیم اول از همه اجازه بدید بررسی کنیم که اصلا چرا این عارضه به وجود میاد این ها(قسمت عسلی) چی هستند؟

گاها سیب های ما بخصوص سیب های قرمز زود رنگ نمیگیره مجبور هستیم اینکه سیب زیاد روی درخت بمونه تا خوب رنگ بگیرد وقتی که سیب زیاد میمونه روی درخت یک سری شرایط براش فراهم میشه که این واتر کور  پیش میاد اصلا این ها چی هستند؟ چرا این شکلی هستند؟

این قسمت عسلی و این قسمت سفید هردوتاشون قند هستند ولی نوع قند شان فرق می کند بخشی که عسلیه اسمش سوربیتول هست یک قندی هستش که مستقیماً از برگ تولید شده حالا این سوربیتول باید به قند سفید رنگ که اسمش فروکتوز هست تبدیل بشه ولی یکسری شرایطی پیش میاد که میوه نمیتونه بخش عسلی خودش رو به بخش سفید تبدیل کنه.

عارضه واتر کور اگر خیلی شدید باشد همین قسمت هایی که به صورت عسلی هستند تبدیل به چیزی می شوند که در شکل وجود دارد پس نمیتوان این میوه هایی که دچار عارضه شده اند را در انبار نگهداری کرده و باید زود به فروش بروند.

آب گزیدگی
آبگزیدگی

این میوه ها تحت چه شرایط دچار این عارضه می‌شود ؟

اگر تعداد میوه هامون بر روی یک درخت کم هستند و یا خیلی درشت هستند و یا زیاد کود میدیم(بویژه ازت) یا وقتی که میوه هامون دچار کمبود کلسیم هستند یا زیاد بودن عنصر بر پس وقتی که داریم محلول پاشی را انجام می دیم عدم دقت در غلظت عناصر موجود در محلول باعث میشه این عارضه پیش بیاد و تنک کردن های بیش از حد که نهایتا آن هم باعث میشه که میوه خیلی درشت شوند و دوباره این عارضه پیش بیاد، حلقه برداری ها که از طوقه درخت انجام میشه این خودش یکی از علت ها است، محلول پاشی های اتفن این یکی از دلایل است، و دلایل دیگر…

دو نوع آب گزیدگی وجود داره

یک نوع گزیدگی هستش که به خاطر اینکه دما پایین است پیش میاد یعنی اگه یادتون باشه بهتون گفتم وقتی میوه زیاد میمونه روی درخت با این امید که خوب رنگ بگیرد که تقریبا میشه پاییز،پاییز هوا سرد میشه وقتی که هوا سرد شد تبدیل سوربیتول به قند یعنی در واقع قسمت عسلی به قسمت سفید در سرما خیلی کم میشه اگه میخواهیم تشخیص بدیم که سرما باعث شده که این عارضه پیش بیاد می‌توانیم داخل رو نگاه کنیم وقتی بخش هسته را نگاه می کنیم اگر بخش هسته را دیدیم که اطرافش دچار آب گزیدگی شده یعنی که این میوه زیاد روی درخت مانده سرما باعث شده که آب گزیدگی به وجود بیاد.

آبگزیدگی

اینجا بخش بیرونی گزیده شده و خود این بخش بیرونی هم یه قسمتهاش رو می بینید که کم و یه جاهاش خیلی شدید این آب گزیدگی ناشی از گرما هستش. وقتی که هرس ما یه جوری هستش که میوه های دائم در مقابل نور خورشید قرار می‌گیرند یه بخش‌های مثل اینکه مثلاً دچار آفتاب سوختگی شده است این قسمت که خیلی شدید بهش نور میخوره مانند تصویر زیر از بیرون دچار آب گزیدگی میشوند. پس یادتون باشه اگر این عارضه ناشی از گرما باشد علائم ان بیرون و نزدیک پوست میوه میتونیم ببینیم قسمتی که خیلی زیاده یعنی نور خورشید مستقیم به اون قسمت تابش داشته و بخشی هم که فقط نقطه نقطه عسلی شده یعنی بخش پشتی بوده و نور مستقیم نمیزده.

آب گزیدگی

سیب های حساس به آب گزیدگی؟

گرانی اسمیت
زرد لبنانی
قرمز لبنانی

این ۳ نوع سیب بیشترین حساسیت را به واتر کور دارند.

پس چی کار کنیم؟

قبل از اینکه زمان برداشت برسه قسمتی که تابش مستقیم نور داشته بود یکی از میوه‌های سمتی رو که تابش مسقیم نور رو داشت برداشت می کنیم یک برشی ایجاد میکنیم داخلش رو چک کنیم که گزیدگی وجود نداشته باشد اگر علائم به صورت ریز باشد زود برداشت میکنیم و قابل انبار شدن هستند و بعد از مدتی علائم در انبار از بین میرود.

ولی اینکه علائم مثل تصاویر بالا خیلی شدید باشد باید زود برداشت کرده و به فروش برود.

راهکارها داخل همان بخش علتها گفته شد ولی در این قسمت نیز به صورت جداگانه علت‌ها را برای شما می‌گوییم اگر یادتان باشد گفتیم که نور شدید و مستقیم آفتاب خود یکی از عوامل بروز آب گزیدگی است و راهکارهای این مشکل این است که هرس کردن درختان ما به گونه ای باشد که حداقل یک سایه دهی ملایم و متعادلی برای میوه های ما توسط برگ ها به وجود بیاید وقتی هرس ما به خوبی و به صورت گفته شده انجام گرفت میوه در این شرایط خوب هم رنگ میگیره و دیگه نیازی به اینکه میوه ی ما تا پاییز است روی درخت بمانند تا اینکه بتونه رنگ بگیره لازم نیست و در نتیجه ما می‌توانیم با برداشت به موقع از بروز این عارضه جلوگیری کنیم همچنین از دادن کود های ازت به صورت شدید و بیش از حد خودداری کنیم که این نوع اینگونه کود دهی سبب درشت شدن بیش از حد میوه ها میشود در محلول پاشی ها نیز دقت لازم را داشته باشیم که غلظت عناصری که ما استفاده می کنیم به صورت اصولی باشد مثلاً غلظت زیاد عنصر بور خود یکی از دلایل است.در تنک کردن درخت نیز یادمان باشد که باید به صورت متعادل صورت گیرد تا همه میوه ها اندازه یکسانی داشته و از بروز عارضه جلوگیری شود.

و نهایتا یکی از مهمترین مواردی که باید همیشه تو ذهنمون باشه این است که برای جلوگیری از این عارضه موثرترین راه محلول پاشی های کلسیم می باشد کلسیم یکی از مهم ترین عناصری است که هر میوه ای به آن نیاز دارد همچنین در دانشکده کشاورزی یک ویدئو آموزشی درباره ی اهمیت کلسیم و نحوه ی استفاده از آن بازه های زمانی مصرف آن هر چیز دیگری که در مورد کلسیم می‌باشد آموزش داده شده است و پیشنهاد می کنیم که از آن ویدئو نیز دیدن فرمایید این فیلم به صورت رایگان است ممنون هستیم از شما تا اینجا ما را همراهی کردید امیدواریم که چیزی که دنبالش بودید در اینجا پیدا کرده باشید اگر نظری پیشنهادی انتقادی جای ابهامی سوالی یا هر چیز دیگری داشتید می توانید در بخش نظرات همین صفحه با ما در میان بگذارید در کمترین زمان به شما پاسخ داده خواهد شد شما را به خداوند بزرگ میسپاریم خدا نگهدار شما…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *