کاشت و داشت و برداشت اسفناج

بسم الله الرحمن الرحیم

سلام میگم به همه کاربران وب سایت دانشکده کشاورزی امیدواریم که تک‌تک روزها تون به خیر و برکت باشه انشالله.

امروز هم تصمیم بر این شده که در مورد نحوه کاشت داشت و برداشت اسفناج با شما صحبت می کنیم و مطالب به درد بخور و کاربردی و همچنین علمی را در اختیار شما قرار دهیم.

ولی اول از همه اجازه بدین که در مورد اهمیت موضوع با شما صحبت کنیم:

کشت و کار اسفناج یک کار آسان می باشد و شما  می توانید با صرف انرژی و هزینه کمتر از سایر سبزیجات به پرورش این سبزی بپردازید.

پرورش اسفناج

دوم اینکه طول دوره رشد این سبزی بسیار کم می‌باشد و از ۶ هفته الی ۱۰ هفته بسته به شرایط آب و هوایی متغیر می باشد. در ضمن اسفناج یک سبزی است که به آب و هوای سرد نیاز دارد.

از این دو  عبارت می توان این برداشت را داشت که  اگر تصمیم داریم که سبزی یا گیاه دیگری را بکاریم و آن را نشا کرده ایم قبل از این که نشا های ما آماده می شوند و همچنین شرایط محیطی مناسب و فراهم شده و خطر سرما های دیررس بهاره رفع شود می‌توان در ابتدا کشت و کار اسفناج انجام داده و آن را برداشت کرده و سپس محصول اصلی را کشت دهیم.

و اگر کمی خلاقیت به خرج دهید می توانید با بسته بندی های اصولی و شیک و در عین حال ارزان قیمت محصولات خود را به فروشگاه ها بدون واسطه و به صورت مستقیم عرضه کنید.

بسته بندی اسفناج
بسته بندی اسفناج
بسته بندی اسفناج

خوب دیگه بیش از این وقت شما را با مقدمه نگیرم و مستقیم بریم سر اصل مطلب که کشت و کار و پرورش سبزی اسفناج به چه صورت است:

نیازهای آب و هوایی

  بررسی این که نیازهای آب و هوایی سبزی اسفناج به چه صورت است و همچنین منطقه ای که ما میخواهیم پرورش را در آنجا انجام می دهیم تعیین کننده زمان کشت می باشد.

اسفناج یک سبزی فصل سرد می باشد به این معنی که می‌توانند به سر در مقابل سرما مقاومت داشته باشد حتی  ۴ الی ۶ درجه زیر صفر را هم می توانند تحمل کنند.بسته به شرایط آب و هوایی ۶ الی ۱۰ هفته طول میکشد که محصول ما قابل برداشت شود.

انتخاب رقم

۱-بسته به نیاز بازار ، زودرسی ،  زمان گلدهی ، نوع منطقه و آب و هوا ، مقاومت به آفات ، زمانیکه ،و…  باید از ارقام متفاوت و سازگار استفاده کرد.

۲-بذرهای اسفناج به دو صورت  صاف و خاردارمی باشد، که برای کشت های تجاری توصیه می شود که از بذور بذر صاف استفاده شود.

بذور اسفناج

۳-از نظر به برگ اسفناج دو نوع است که یک نوع آن  برگ صاف است که بیشتر برای بازار کشت می شود و نوع دوم برگ چروکیده می باشد که بیشتر برای فرآوری استفاده می شود.

۴-برخی ارقام وجود دارند که بسیار سریع به گل می روند و گیاه به جای تمرکز بر روی تولید برگ متمرکز بر تولید بذر و گل می‌کند و عملاً باعث می‌شود که گیاه به درد مصرف نخورد.در اصطلاح علمی به این فرآیند زود گل دهی بولتینگ گفته می شود. پس بهتر است که ما از ارقامی برای کشت استفاده کنیم که دربرابر بولتینگ مقاومت داشته باشد.

همه چیز در مورد کاشت اسفناج

۱-اسفناج در محدوده وسیعی از خاک ها قابل رشد است اما اگر هدف ما زودرسی اسفناج می باشد خاکهای شنی سبک بهترین گزینه می توانند باشند.

۲-در هنگام شخم زدن زمین توجه شود که تا ۲۰ سانتی متری زمین خاک کاملا خرد و پودر شده باشد در این حال چون ریشه های اسفناج به صورت سطحی می باشند می‌توانند به صورت راحت در این ۲۰ سانتیمتر گسترش پیدا کرده و مواد غذایی مورد نیاز خود را جذب کنند و نهایتاً باعث می‌شود که گیاه سریع تر و بیشتر رشد کند.

3-اگر خاک مزرعه دچار کمبود عنصر بور باشد لازم است که برای رفع این کمبود از ۱۱ کیلوگرم در هکتار براکس استفاده میشود و نحوه استفاده آن به صورت دستپاش بوده و قبل از کاشت بذر و بعد از شخم می باشد.

4-توصیه کودی خاصی نمی توان برای اسفناج داشت چون می توانند در محدوده وسیعی از خاک ها رشد کنند به همین دلیل کود لازم هم بسته به نوع خاک متفاوت خواهد بود.

۵-اسفناج بیشتر از خاک های اسیدی آسیب می بیند و چون خاک های ایران هم  اکثراً آهکی و قلیایی هستند  جای نگرانی از نظر ph نداریم ضمناً ph ایده آل برای کشت و پرورش گیاه اسفناج ۶ و ۷ می باشد.

۶-اگر خاک زمین شما از نظر مواد آلی فقیر میباشد شدید توصیه می‌کنیم که حتماً از کودهای دامی پوسیده استفاده کرده و خاک خود را از نظر مواد آلی غنی سازید. برای این منظور موارد زیر را در نظر داشته باشید:

الف) اگر در منطقه گرم سیری دست به کشت و کار اسفناج زده‌اید از ۲۰ الی ۳۰ تن کود دامی پوسیده برای زمین خود استفاده کنید و همچنین اگر در یک منطقه سرد این کار را انجام می‌دهید توصیه می‌شود که ۱۰ الی ۱۵ تن کود دامی پوسیده برای هر هکتار حدود ۳۰ روز قبل از کشت به خاک داده شود.

ب)از پوسیده بودن کودهای دامی اطمینان حاصل کنید چون هم باعث کاهش درصد نیتروژن خاک به صورت تدریجی تا یک مدت خواهد شد و همچنین به علت داشتن یک سری قارچ ها نهایتاً سبب پوسیدگی ریشه گیاه و کاهش عملکرد خواهد شد.

۷-مقدار بذر مصرفی بسیار متغیر است و بسته به فاصله کاشت شما متفاوت خواهد بود ولی به طور متوسط ۲۰ کیلوگرم در هکتار و با عمق 1.2 الی 2 سانتیمتر و گیاهان با فاصله ۱۰ سانتی متر کشت اصولی آن می باشد.

۸-در حذف علفهای هرز دقت بسیار زیادی داشته باشید چون سبزی اسفناج در رقابت با علفهای هرز بسیار ضعیف بوده و معمولاً مغلوب می شود.

9-به علت سطحی بودن ریشه های اسفناج و همچنین  پهن بودن برگ های آن تامین آب آن بسیار ضروری می باشد بدین منظور بعد از کاشت بذر و بلافاصله اولین آبیاری را برای سبز شدن بذور انجام می دهیم و اگر خاک مزرعه حالت شنی و سبک داشته باشد چون زمین زود خشک خواهد شد چهار روز بعد از آبیاری اول ،آبیاری دوم را خواهیم داشت البته توجه شود آبیاری های بیش از حد نهایتا به کاهش عملکرد منجر خواهد شد.

بیماری ها

ویروس موزائیک اسفناج

ویروس موزاییک اسفناج

پژمردگی فوزاریومی

پژمردگی فوزاریومی اسفناج
پژمردگی فوزاریومی اسفناج

سفیدک درونی

سفیدک دروغین یا درونی اسفناج
سفیدک دروغین یا درونی اسفناج

گیاهچه میری

گیاهچه میری

اگر با بیماریهای گفته شده آشنایی کامل را ندارید به زودی در یک پست دیگر به بررسی بیماری هایی که نام برده شد و همچنین سایر بیماری‌ها خواهیم پرداخت و راه مبارزه با آنها نیز گفته خواهد شد.

نکات تکمیلی

۱-جدا از اینکه اسفناج در برابر سرما مقاومت دارد برای رشد مناسب و بهتر سرما لازم است بدین صورت که اگر دوران رشد و نمو و بزرگ شدن اسفناج با روزهای بلند بهار مصادف شود و همچنین به این روز بلند هوای گرم اضافه شود گیاه رشد رویشی خود را کنار گذاشته،ساقه گل دهنده تولید کرده و تمام انرژی خود را صرف تولید بذر خواهد کرد.پس می‌توان نتیجه گرفت که در مناطقی که هوای گرم غالب است به خصوص اواخر بهار و سه ماه تابستان کشت و پرورش اسفناج عملکرد بسیار پایینی  خواهد داشت.همچنین بذرهایی وجود دارند که در برابر این عارضه مقاومت خود نشان می دهند.

بولتینگ

۲-برگهای سبز اسفناج سرشار از ویتامین A ، ویتامین c و آهن و کلسیم می باشند اما متاسفانه کلسیم آن به فرم  اگزالات کلسیم است که برای بدن قابل جذب نیست و در داخل کلیه ها تبدیل به سنگ کلیه میشود به همین خاطر مصرف خام آن است توصیه نمیشود وحتماً پخته شود.

۳-اسفناج نیز همانند برخی سبزیجات مثل کاهو ، کلم چینی ،چغندر برگی ،کرفس و غیره مشکل تجمع نیترات را دارند که عارضه تجمع نیترات در گیاهان و همچنین راهکار حل این موضوع در یک پست دیگر به صورت کامل گفته خواهد شد.

۴-اسفناج گیاهی است که می تواند در برابر شرایط شوری خاک مقاومت داشته باشد.

۵-در مناطق گرمسیری مثلاً استان خوزستان کشت اسفناج را در پاییز و در مناطق سرد مثل ارومیه کشت اسفناج در بهار می باشد و همچنین برای جوانه زنی دمای ۲۰ و کمتر از ۲۰ تا ۵ الی ۱۰ درجه لازم است و در شرایط کمبود اکسیژن و دمای ۳۰ درجه و بالاتر از ۳۰ توقف جوانه زنی را خواهیم داشت.

۶-برداشت اسفناج نباید بعد از بارندگی یا شبنم و فردای آبیاری باشد چون به علت ترد بودن شدید و شکنندگی آن کیفیت برگها کاهش پیدا خواهد کرد.

۷-استفاده از کود نیتروژن یا ازت اگر به صورت اصولی و متعادل باشد و سبب تردی بیشتر برگ ها خواهد شد.

۸-اگر شته در مزرعه اسفناج مشاهده می شود حتماً به مبارزه با شته ها اقدام کنید چون شته ها خود ناقل بیماری های ویروسی بوده و می‌تواند در گسترش بیماری‌های ویروسی نقش بزرگی داشته باشند.

تا این جا همه نکاتی که مربوط به کشت و پرورش گیاه اسفناج بود به شما گفته شد امیدواریم که متن کامل و مفیدی برای شما باشد و باز اگر احساس کردید که ابهامی، سوالی یا اصلا نظری ، پیشنهادی ، انتقادی دارید میتوانید در بخش نظرات همین صفحه با ما در میان بگذارید و ما حتما به سوالات شما پاسخ خواهیم داد شما را به خداوند بزرگ میسپاریم ،خدا نگهدار…

 

 

12 دیدگاه

  1. سلام
    نفرمودید چطوری برداشت میشه؟
    از برگ، مثل ریحان، یا از پایین ساقه مثل جعفری؟

    1. سلام محمد عزیز.این موضوع بسته به هدف کشت شما داره.اگر بازار قراره بفرستین از اون محل بپرسین که معمولا با ریشه برداشت میشه.اگر مصرف تازه خوری هست مثل جعفری برداشت میشه و اون برگ های کوچک وسط بعد از یه مدت دوباره بزرگ میشن و باز میشه برداشت کرد تا زمانی که هوا ها گرم و طول روز بیشتر بشه که بعد از اون دیگه وارد مرحله تولید بذر میشه.

  2. با سلام لطفا بفرمایید راه درمان بیماری سفیدک دروغین چیه و آیا با کود یا سم میشه برگها سبز بشن دوباره یا خیر

    1. سلام آقای حسینی منظور شما سفیدک در اسفناج هست؟
      با کود که نه ولی اگر بیماری در مراحل اولیه کنترل بشه احتمال بهبود هست

  3. سلام آیا بذری هس که وقتی تابستون شد به مرحله گلدهی نرسه و دانه تولید نکنه؟

    1. سلام.فکر نکم باشه مگر اینکه اصلاح کرده باشن.باید از مراکز اصلاح بذر پرسیده بشه.

  4. سلام.ایا میشه اسفناج رو مثل تره یا جعفری برداشت کرد منظورم اینه اگه از ریشه برداشت نکنیم مجددا رشد میکنه تشکر

  5. با سلام. اولین تجربه م در زمینه کاشت هست. بذر اسفناج رو در گلدون کاشتم. تمام گلدون هام هم پر پر هستن اما با برگ های سوزنی نه پهن. صبر کنم برگها پهن میشن یا برداشت کنم؟ ممنون میشم پاسخ بدین

    1. سلام.اگر خوب ارتفاع هم گرفتن یعنی حدود30 سانت برداشت کن اما از ارتفاع 5 سانتی تا دوباره برگ بده.ببین دفعه بعد پهن میشه برگ ها یا باز همونه

  6. باسلام خدمت شما آقای مهندس
    من در منطقه دزفول هستم یه زمین دارم ۸۰۰ متر مربع است خواستم بپرسم چه مقدار بذر احتیاج دارم برای کاشت اسفناج و آیا اول آبان موقع مناسبی هست برای کاشت .
    باتشکر

    1. سلام.حدود 15-20 کیلو میشه استفاده کرد.شرایط اقلیمی دزفول رو اطلاع ندارم یه سر به جهاد شهرتون بزنید.

ارسال دیدگاه

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

حتما عضو شید تا هیچ آموزش را از دست ندهید