تجمع نیترات در سبزیجات و سرطان زایی؟؟

بسم الله الرحمن الرحیم

سلام میگم خدمت همه کاربران عزیز وبسایت دانشکده کشاورزی امیدوارم که حالتون خوب و روزهاتون به خیر و برکت باشه انشاالله…

بحث امروز در مورد تجمع نیترات در سبزیجات و تاثیر آن در سرطان زایی می باشد و اگر ما بتوانیم در دوران داشت سبزیجات را اصولی پرورش دهیم می‌توانیم از تجمع نیتروژن جلوگیری کنیم.

چرا این موضوع مهم است؟

مصرف نیتروژن به منظور نگهداری حاصلخیزی خاک و تولید محصول ضروری است ولی در صورت استفاده بی رویه از آن میتواند سلامت انسان را به خطر بیاندازد. عمده نیترات مصرفی انسان، از راه آب آشامیدنی، گوشت های فرآوری شده و سبزیجات وارد بدن انس ان می گردد و در این بین، سبزی های مصرفی، عمده نیترات ورودی به بدن را تامین می کنند. نیترات در دستگاه گوارش تحت تاثیر باکتری ها به یون نیتریت تبدیل می شود. نیتریت در ترکیب با هموگلوبین خون و تشکیل مت هموگلوبین، شانس انتقال اکسیژن به سلول ها را کاهش داده و ب اعث عارضه تنگی نفس و در حالت حاد خفگی می شود. نیتریت در ترکیب با تعدادی از اسیدهای آمینه دستگاه گوارش و کبد تولید ماده سمی و سرطانزای نیتروزآمین میکند.

مطلب بالا بخشی از مقاله ای بود که درباره این موضوع در یکی از دانشگاه‌های کشور نوشته شده است و اهمیت این موضوع را می‌رساند.

تجمع نیترات

بررسی و علت یابی

سبزیجات به دو دسته، سبزیجات برگی و سبزیجات میوه ای تقسیم می شود میزان تجمع نیترات در سبزیجات برگی به ویژه در اسفناج به ویژه در دمبرگ آن مطرح است.

بخشی از همان مقاله:

 تجمع نیترات در انواع سبزی ها بستگی به عوامل متعددی از جمله مقدار و نوع کود حاوی نیتروژن، دفعات مصرف، رقم، شدت نور، طول روز، فصل سال، زمان برداشت، سنتی یا مکانیزه بودن کاشت، دمای هوا، دما و رطوبت خاک، حاصلخیزی و عناصر معدنی موجود در خاک مانند مولیبدن، منگنز، مس، بر، پتاسیم، روی، کلر، کلسیم و گوگرد دارد.

زمانی که میزان نیترات خاک بیش از ظرفیت احیای ریشه باشد ، نیترات به بخش‌های بالایی برای احیا شدن منتقل خواهد شد و اگر میزان نیترات بسیار بالا باشد این عمل تا زمانی که نیترات برای احیا شدن به داخل میوه ها نیزانتقال یابد ادامه پیدا خواهد کرد.

در اینجا دو راه برای ما وجود دارد:

۱-کاری انجام دهیم که سرعت احیای نیترات بالا برود.

۲-میزان نیترات خاک را کاهش دهیم.

در خصوص مورد 1 باید بگویم که برای عمل احیا آنزیم نیترات ردوکتاز لازم می باشد و این آنزیم هم جهت فعالیت خود به ATP نیاز دارد و ATP هم  در فتوسنتز تولید خواهد شد بنابراین هر عاملی که سبب کاهش میزان فتوسنتز شود در تجمع نیترات در سبزیجات موثر می باشد پس توصیه می شود گیاهان در مکان های نورگیر کشت شود و هر عاملی که سبب افزایش فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز شود در کاهش تجمع نیترات موثر است.

یکی از این عوامل عنصر MO می باشد که به دلیل نقشی که در ساختار آنزیم نیترات ردوکتاز دارد کمبود آن می‌تواند در تجمع نیترات موثر باشد.

و در خصوص مورد دوم کارهایی که میتوان انجام داد عبارتند از:

۱-استفاده متعادل از کودهای نیتروژنه.

۲-به جای استفاده از کودهای نیتراته می‌توان از کودهای آمونیومی کندرها استفاده کرد.

۳-عناصر Zn و K(استفاده از کودهای حاوی این دو عنصر) در بازیافت N موثر هستند.

۴-به دلیل بالا بودن سرعت فتوسنتز در موقع عصر توصیه می شود که برداشت  سبزیجات نیز در همین موقع انجام گیرد.

نکته: میزان تجمع نیترات در بخش‌های پیرگیاه بیشتر از بخش های جوان می باشد.

دستگاه نیترات سنج

مطالب مربوط به تجمع نیترات در اینجا به اتمام رسید امیدوارم مطالب برای شما مفید واقع شده باشد، در پایان اگر هرگونه سوالی ، ابهامی ، پیشنهادی یا هر مورد دیگری بود می توانید در بخش نظرات  همین صفحه با ما در میان بگذارید.

ارسال دیدگاه

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

حتما عضو شید تا هیچ آموزش را از دست ندهید