محلول پاشی شکر یا ساکارز،چرا و چگونه؟

به نام خدا

سلام وعرض ادب به همه کشاورزان علاقه مند یادگیری،روزتان بخیر

اگر فرصت کافی برای مطالعه متن را ندارید میتوانید از فایل صوتی استفاده کنید.

موضوع این فایل بررسی تاثیرات محلول پاشی ساکارز یا قند یا شکر میباشد.

اساس و پایه این پست از این جا شروع میشه که ما در دوره مجازی تغذیه باغات و توصیه کودی درباره تاثیر محلول پاشی ساکارز در محصول سویا مطالبی را گفتیم که منبع این مطالب کتاب جناب پروفسور محمد جعفر ملکوتی بود.ایشان این آزمایش را در سال های دهه هفتاد انجام داده بودند و آزمایش به این صورت بود که سه مزرعه سویا،یکی مزرعه شاهد(یعنی هیچی محلول پاشی نشد) دومی مزرعه ای که محلول پاشی اوره با غلظت 1% در مرحله پر شدن دانه ها در آن صورت گرفت و سومی مزرعه ای که محلول پاشی ترکیبی اوره با ساکارز بود و هر 2 با غلظت 2% در زمان پر شدن دانه ها.نتایج حاصله نشان داد که میزان عملکرد در مزرعه دوم دو برابر مزرعه اول و مزرعه سوم 5 برابر مزرعه اول بود.

گیاه سویا

البته آزمایشی روی همین گیاه در سال های اخیر بصورت محلولپاشی 30 گرم در لیتر ساکارز همراه با 06 / 0 گرم در لیتر مولیبدن انجام گرفت که در اکثر صفات مفیدتر واقع شد. در نهایت، تلقیح بذر قبل از کاشت و انجام محلول پاشی با بالاترین غلظت ساکارز و مولیبدن موجب بهبود خصوصیات کمی و کیفی در گیاه سویا شد.

توجه:البته یک نکته جالب این هست که اکثر محلول پاشی ها چه ساکارز چه سایر مواد در گیاهانی که محصول دانه ای دارند در زمان پر شدن دانه ها میباشد.

آزمایش های دیگری هم روی گیاهان دیگر صورت گرفته مثلا:

توت فرنگی رقم کاماروزا

طی آزمایش هایی که صورت گرفت غلظت های مختلف ساکارز و عنصر بر بررسی شد و نهایتا نتایج حاصله نشان داد که بهترین غلظت به صورت ساکارز 10% و اسید بوریک 0.1%-0.2% میباشد که سبب افزایش قند در برگ،در میوه،افزایش سطح برگ و سایر ویژگی های مثبت در گیاه شد.زمان محلول پاشی به این صورت بوده که یک ماه پس از کشت نشا اولین محلول پاشی شروع شده و بعدا هر 2 هفته یکبار تکرار میشد.

عنصر بور در کنتر تمام ویژگی های مثبتی که در تشکیل میوه و سایر فعالیت های فیزیولوژیکی دارد در این آزمایش نقش اصلی آن تسهیل و تسریع ورود ترکیبات قندی به داخل گیاه و سپس انتقال آن به بخش های داخلی میباشد.

دانشکده کشاورزی
توت فرنگی کاماروسا

یا در مورد گل آهار

غلظت 15% ساکارز بهترین تاثیر مثب را روی تعداد شاخه های جانبی و تعداد گل،میزان کلرفیل کل وa وb،آنتوسیانین،سطح برگ و … داشت.

دانشکده کشاورزی
گل آهار

یا در مورد درخت بادام

ازمایشی جهت بررسی تاثیر محلول پاشی ترکیبی ساکارز با اوره در میران عمکرد و تشکیل میوه و کاهش ریزش صورت گرفت.

نهایتا متوجه این نکته شدند که بهترین غلظت برای این منظور استفاده از ساکارز 6% و اوره2% در دو زمان بعد از برداشت و اوایل بهار در حین تورم جوانه میباشد .

گرچه ما پیشنهاد میکنیم ساکارز را با همین غلظت به همراه محلول فروت ست استفاده کنید(فروت ست خود حاوی نیتروژن نیز میباشد).

هدف این هست که چون در زمان تلقیح و گرده افشانی چون برگ نیست اگر درخت از نظر غذایی اوضاع خوبی ندارد و نیز چون در این زمان میزان مصرف کربوهیدرات و نیتروژن بالاست بتوان با محلول پاشی به طور موقت تا زمان ظهور برگ از گیاه حمایت کرد.

دانشکده کشاورزی

توجه 2:شاید براتون سوال باشه که هدف از مصرف ساکارز و قند در گیاه چیست؟نقش قند در گیاه مثل نقش بنزین برای ماشین هست در واقع سوخت گیاه هستش یعنی هر فعالیتی که بخواد صورت بگیره مثل تولید برگ،شاخه،چوب،میوه،افزایش شیرینی میوه،تغذیه ریشه و … همه نیازمند ترکیبات قندی هست.

و اما

در کنار همه این بررسی ها و پژوهش هایی که روی بررسی تاثیر محلول پاشی ساکارز روی عمکرد صورت گرفت،برخی از آزمایش ها نیز روی بررسی اثر این ترکیب روی میزان مقاومت گیاه روی تنش های خشکی و کم آبیاری بود.

آزمایشات نشان داده که در گیاه تحت تنش خشکی میزان تولید اسید آمینه پرولین بیشتر مشود که در حفظ گیاه و افزایش مقاومت به خشکی نقش مهمی را ایفا میکند.اما نکته جالب اینجاست که طی بررسی ها مشخص شد که تاثیر ترکیبات قندی در مورد افزایش مقاومت به خشکی بسیار بیشتر از پرولین بوده است.

دو آزمایش این حیطه صورت گرفته که یکی در مورد لوبیا چشم بلبلی و دیگری در مورد گیاه گلرنگ بوده.

نتایج آزمایش در مورد گیاه لوبیا چشم بلبلی به این شکل بوده که:

30گرم برلیتر ساکارز درمرحله رشدرویشی شاخص سطح برگ بالاتری ایجادنمود درحالیکه ازمحلول پاشی باهمین غلظت درمرحله پرشدن دانه بیشترین میزان عملکرد بدست آمد.

دانشکده کشاورزی

و در مورد گیاه گلرنگ:

بیشترین میزان بیوماس و عملکرد در شرایط عدم تنش و محلولپاشی با غلظت 15 گرم بر لیتر ساکارز حاصل شد. اما در شرایط تنش ملایم و تنش شدید کاربرد ساکارز با غلظت 45 گرم بر لیتر موجب افزایش غلظت کلروفیل شد و در این شرایط شاخص سطح برگ بالاتر و در نتیجه بیوماس و عملکرد بالاتری تولید شد.

دانشکده کشاورزی

توجه 3 :نا گفته نماند که با توجه به مطالب گفته شده و تاثیرات مثبت فراوان نمیتوان گفت که حتما این تاثیرات مثبت روی همه گیاهان وجود دارد.طبق آزماشی که روی گوجه فرنگی صورت گرفت متوجه شدند که محلول پاشی ها هیچ تاثیری روی عملکرد نداشته اند.

نتیجه گیری

با توجه به این که شکر یک ماده ارزان هست و استفاده از آن عوارض جانبی ندارد و نیز محصولات شما در بین موارد گفته شده نیست پیشنهاد میکنم حتما با الگو گیری از این آزمایش ها خودتان این موارد را روی چند درخت یا چند بوته در یک سال امتحان کنید.برای این کار حتما لزومی به محلول پاشی جداگانه نیست میتونید به همرا سایر محلول پاشی ها،سم پاشی ها و یا همون فروت ست استفاده کنید.اگر فایده نداشت نهایتش اینه که چند کیلو شکر رفته ولی اگر نتیجه بده میزان عملکرد بالا خواهد رفت و با توجه به موارد گفته شده ارزشش رو داره که این کار را ازمایش کنید.

امیدوارم از مطالب گفته شده استفاده کرده باشید.بنده مهندس بیرامی هستم از دانشکده کشاورزی.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *