بیماری پوسیدگی سفید سیر

سلام خدمت دوستان عزیز و همراهان گرامی وب سایت دانشکده کشاورزی ،  من مهندس بیرامی هستم و در این پست می خوام در مورد بیماری پوسیدگی سفید سیر با شما صحبت بکنم.

در ایران

در ایران،همدان رتبه اول تولید در کشور رو داره و طبق بررسی های انجام شده حدود %۲۰ مزارع سیر در همدان دچار آلودگی به بیماری قارچی پوسیدگی سفید سیر هستند.در کل قارچ های این بیماری دوستدار شرایط مرطوب و هوای خنک هستند.

بیماری پوسیدگی سفید سیر
بیماری پوسیدگی سفید سیر

در ایران،همدان رتبه اول تولید در کشور رو داره و طبق بررسی های انجام شده حدود %۲۰ مزارع سیر در همدان دچار آلودگی به بیماری قارچی پوسیدگی سفید سیر هستند.در کل قارچ های این بیماری دوستدار شرایط مرطوب و هوای خنک هستند.

میزان خسارت این بیماری نیز بالا بوده و در برخی سالها در برخی مناطق تا حدود %۱۰۰ نیز برآورد شده است.طبق بررسی که در زنجان در سالهای بین ۸۷-۹۰ صورت گرفته بود میزان خسارت وارده به محصولات حدود %۶۵ بوده است.

بیماری پوسیدگی سفید سیر
بیماری پوسیدگی سفید سیر

خسارت

جزو خطرناک ترین بیماری ها برای سیر و گیاهان هم خانواده خود مثل موسیر،پیاز،تره فرنگی و… که از زمان اواسط دوره رشد(هوای خنک و مرطوب بهار) علائم میتوانند بروز پیدا کنند تا قبل از برداشت که باعث کاهش شدید عملکرد،کیفیت،یا نابودی کل محصول شود.بعد از برداشت محصول قارچ ها بر روی بقایای گیاهی باقی مانده در خاک می مانند و ماندگاری آنها در خاک حدود ۲۰ سال هست که این خود یک مشکل اساسی برای کشت های بعدی سیر یا سایر گیاهان هم خانواده خود ایجاد میکند.قارچ ها تا زمانی که مواد غذایی دریافت نکنند به حالت رکود در خاک می مانند و بعد از کشت سیر با دریافت ترشحات حاصل از ریشه گیاه مجددا فعال میشوند.

بیماری پوسیدگی سفید سیر
بیماری پوسیدگی سفید سیر

جزو خطرناک ترین بیماری ها برای سیر و گیاهان هم خانواده خود مثل موسیر،پیاز،تره فرنگی و… که از زمان اواسط دوره رشد(هوای خنک و مرطوب بهار) علائم میتوانند بروز پیدا کنند تا قبل از برداشت که باعث کاهش شدید عملکرد،کیفیت،یا نابودی کل محصول شود.بعد از برداشت محصول قارچ ها بر روی بقایای گیاهی باقی مانده در خاک می مانند و ماندگاری آنها در خاک حدود ۲۰ سال هست که این خود یک مشکل اساسی برای کشت های بعدی سیر یا سایر گیاهان هم خانواده خود ایجاد میکند.قارچ ها تا زمانی که مواد غذایی دریافت نکنند به حالت رکود در خاک می مانند و بعد از کشت سیر با دریافت ترشحات حاصل از ریشه گیاه مجددا فعال میشوند.

علائم

علائم اولیه:به صورت زردی برگ های پایینی و مسن و به تدریج به سمت برگ های داخلی و جوان.

بیماری پوسیدگی سفید سیر
بیماری پوسیدگی سفید سیر

علائم ثانویه:حالت لهیدگی و لزج مانندی در ساقه و سوخ ها(غده ها یا همان خود پیاز ها) ایجاد میشود که همان پوسیدگی هست و بعد همین قسمت ها را پوشش سفید رنگی که همان میسلیوم های قارچ هستند فرا میگیرد.در ضمن بواسطه پوسیدگی ایجاد شده و نیز زوال ریشه ها گیاه به راحتی از خاک جدا میشود.

بیماری پوسیدگی سفید سیر
بیماری پوسیدگی سفید سیر

کنترل

در بسیاری از کشور ها برای کنترل از سموم قارچ کش سیستمیک مثل ایپرودیوم،ترادیمنول،تبوکونازول استفاده میشود که هم به صورت محلول پاشی روی گیاهچه ها وهم بصورت تیمار بذور یا غده ها قبل از کشت استفاده میشود.در موارد شدید و بحرانی میتوان از تناوب های کشت ۱۰-۹ ساله استفاده کرد تا شدت بیماری در اثر نبود مواد غذایی و میزبان مورد نظر کاهش یابد در ضمن ادوات کشاورزی که احتمال میرود در خاک های آلوده بوده و میتوانند ناقل بیماری باشند ضد عفونی شود و مسیر آب ها نیز که از مزارع دیگر عبور میکنند نیز چک شود که آیا مزارع حاوی بیماری هستند یا خیر.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *