رنگ گیری میوه ها

رنگ گیری و خوش رنگ بودن یک ملاک بسیار مهم در بازار پسندی محصولات کشاورزی هست لذا امروز تصمیم گرفتیم در این مورد کمی با شما صحبت کنیم تا به یک سری راهکارها برسیم.

سیب

رنگ قرمز سیب بخاطر آنتوسیانین است.پس آنتوسیانین بیشتر یعنی رنگ بهتر و بازارپسندی بیشترو همچنین مصرف آن باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان، بیماریهای قلبی-عروقی، افسردگی، دیابت، چاقی و … میشود.

الگوی تشکیل رنگدانه آنتوسیانین در پوست میوه سیب به دو شکل قرمز یکنواخت (Red blush) یا قرمز رگه دار(Red strip) است. رنگ قرمز پوست میوه سیب تحت تاثیر واریته، رسیدگی میوه، عوامل درونی (ژنتیک، هورمونهای گیاهی و…) عوامل بیرونی (شرایط محیطی) و عملیات تولید میوه است در مجموع این عوامل و برهم کنش آنها با یکدیگر از طریق افزایش تشکیل رنگدانه آنتوسیانین و یا کاهش توقف تشکیل این رنگدانه باعث کنترل رنگ قرمز میوه سیب میشوند. گاها برای بهبود رنگ گیری میوه دیر برداشت میشود که این عمل، پیامد نامطلوب رسیدگی بیش از اندازه میوه Over Ripening  را به دنبال دارد و منجر به کاهش عمر انبارمانی و افزایش ضایعات پس از برداشت میشود.

رنگ گیری سیب|دانشکده کشاورزی
حالت قرمز رگه دار.نوع رایج در سیب های قرمز

عوامل بیرونی

نور

میوه های بخش داخلی درخت نسبت به بخش خارجی تا 40 درصد رنگ گیری کمتری دارند.در رنگ گیری هم شدت نور و هم کیفیت نور موثر است بویژه نور آبی و فرابنفش.در مناطق با ارتفاع 1500 متر و بیشتر میزان زیاد نور فرابنفش و نیز افزایش نور فرابنفش پس از بارندگی از علل رنگ گیری بهتر در این مناطق و نیز رنگ گیری کمتر در مناطق پست و کم ارتفاع و دشت ها است.نور سبب افزایش فتوسنتز و محصولات(مواد قندی) حاصل از فتوسنتز سبب شیرینی میوه و تسریع رسیدگی و افزایش ظرفیت تولید آنتوسیانین در سیب میشود.

رنگ گیری سیب|دانشکده کشاورزی
لبنانی قرمز با نور گیری بهینه و رنگ گیری خوب

درجه حرارت

قرمزی پوست میوه سیب در مواجهه با شب های خنک(کمتر از 21 درجه) افزایش یافته و در گرمای تابستان کاهش می یابد( کلا هوای خنک یعنی آنتوسیانین بیشتر) چون هوای خنک = تنفس کم = کاهش مصرف مواد قندی = تجمع قند در پوست برای تولید آنتوسیانین بیشتر میشود.همچنین هوای خنک سبب کاهش تولید جیبرلین شده که باز سبب افزایش رنگ میوه میشود.

آبیاری

اعمال تنش های خشکی و یا آبیاری های زیاد مانع از رنگ گیری بهتر میوه ها خواهد شد.

شرایط باغداری

فاصله کشت مناسب برای دریافت نور بهتر،استفاده از درختان پاکوتاه در باغات به علت تاج خلوت تر و نورگیری بهتر سبب رنگ گیری بهتر میشود.همچنین درختان مسن باز به علت تاج متراکم تر رنگیری میوه در آنها کمتر است.هرس در اواخر تابستان به صورت جزئی در حد دریافت نور سبب بهبود رنگ گیری خواهد شد(هرس شدید و بی موقع سبب تحریک رشد رویش و سایه اندازی بیشتر).در بحث رنگ گیری و توان درخت رابطه ای بین میوه و برگ هست که به ازای هر میوه 45-75 برگ باید باشد لذا اگر میوه زیاد هست باید تنک کنیم تا مواد قندی کافی برای رسیدگی و رنگ گیری خوب در اختیار میوه ها باشد.

رنگ گیری سیب|دانشکده کشاورزی
سیب گالای پاکوتاه با نورگیری خوب

تغذیه گیاهی

رابطه عکس بین آنتوسیانین و مقدار نیتروژن وجود دارد بخاطر همین در اواخر فصل و نزدیکی های برداشت نباید هیچ گونه کود نیتروژنه ای مصرف شود(گرچه نیتروژن سبب درشتی و نهایتا افزایش تناژ محصول میشود ولی کیفیت کم خواهد شد).محلول پاشی های کلسیم در طول فصل + مصرف فسفر در اول فصل + مصرف پتاسیم هم اول فصل و هم محلول پاشی قبل از برداشت(پتاسیم بطور غیر مستقیم سبب افزایش آنتوسیانین و نیز تعدیل اثرات نیتروژن میشود) سبب بهبود رنگ گیری میشود.همچنین فراموش نشود که در کل درختان از نظر تغذیه به شکل بهینه تامین شده باشند تا موارد مذکور اثر گذار باشد.

رنگ گیری سیب|دانشکده کشاورزی

آب پاشی

محلول پاشی درختان سیب قرمز با آب در نزدیک غروب با آب خنک(داخل تانکر قطعات یخ بندازید) برای ایجاد همان حالت شب های خنک برای بهبود رنگ گیری.مشروط ب هاینکه کیفیت آب بد نباشد تا رسوبات روی میوه ها جا نمانند ضمنا تکرار زیاد این مورد علاوه بر هزینه و سختی کار احتمال افزایش بیماری های قارچی را هم خواهد داشت.

نکات پایانی

  • موارد ذکر شده برای سایر محصولاتی که مشکلات رنگ گیری دارند نه کاملا ولی تا حدودی قابل استفاده هست ولی در این پست تاکید بیشتر روی سیب بود.
  • در این حیطه افراد نسخه پیچ زیادی وجود دارند که با انواع ترکیبات ادعای معجزه میکنند،قول نخوریم.
  • در کنار راهکار های ارائه شده انتخاب رقم خوب هم حالت پیگشری ( نه درمان) را داشته و بسیار توصیه میشود مثل رقم میراکل.
  • هر سوالی هم داشتید در پایین در بخش نظرت برام بنویسید جواب میدم.

خبرنامه هم فراموش نشه

اگر در خبرنامه رایگان هفتگی عضو نیستید پس سریع در زید اطلاعات را وار دکرده و به جمع دانشکده کشاورزی بپیوندید.

منبع: فصلنامه نظام مهندسی

ارسال دیدگاه

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

حتما عضو شید تا هیچ آموزش را از دست ندهید